Liviu David e unul dintre cei mai experimentați oameni de publicitate din România. CV-ul său de advertising include 8 ani copywriter și apoi director de creație la legendara agenție D’Arcy, un an Interactive Designer la Ogilvy Interactive Sydney, apoi 11 ani la Next Advertising ca director de creație și partener. În cei peste 20 de ani de publicitate, a lucrat pe sute de proiecte și a câștigat zeci de premii locale și internaționale, adunând nu numai experiență, ci și experiențe unice.
Această carte este o colecție de lecții învățate din practică, seminarii și cursuri de publicitate, asezonate cu studii de caz și povești din agenții. Insight-uri extrem de valoroase, pe care nu le-a mai pus nimeni până acum la un loc, apar pe fiecare pagină. Teorie, exemple, întâmplări, gafe, dezbateri, scrise și descrise cu sinceritate, ironie și patimă. Cartea își propune stabilirea unui nivel minim de bun simț în publicitatea românească, de la care să putem cu toții construi un calup publicitar mai bun.
Din cuprins:
- Teorie
1a. Capitole despre spoturi video, despre print, despre radio, despre online
1b. Articole despre cum să rezolvi un brief, cum să fii un copywriter bun, cum să fii un designer bun, cum să gândești conceptual și strategic, cum să-ți dezvolți exigența personală, cum să speculezi contextele, cum să NU îți scrii CV-ul pentru creație
1c. Este publicitatea o minciună? Ce e original și ce e copiat? Să vindem sau să fim creativi? Branduri sau produse? Sunt corecte focus group-urile? Cum gândesc oamenii de creație? Cum arată relația dintre client și agenție care dă naștere la campanii valoroase? Ce înseamnă campanii valoroase? Gafe ale oamenilor din agenții. Gafe ale oamenilor de marketing. Cutume.
- Studii de caz și exemple din România, Australia și nu numai.
Toată teoria este susținută de exemple de campanii excepționale din România, apreciate de public și de festivaluri internaționale. Unele studii de caz sunt demontate pentru a vedea cum au fost gândite. Se vorbește și despre AWARD School, școala de concept a Australiei, absolvită de autor și copiată apoi în România sub numele de Școala ADC. Toată cartea este presărată cu comentarii ale unor oameni obișnuiți și citate ale unor oameni celebri.
- Povestiri din D’Arcy, Ogilvy Australia și Next.
Amintiri din alte vremuri sau de pe alte meleaguri, scrise cu emoție și nostalgie.
Pentru cine este?
Dacă vrei să lucrezi într-un departament de Creaţie sau eşti junior creativ într-o agenţie, cele mai multe tips&tricks de aici sunt pentru tine. Afli cum să devii un om de agenție valoros, cum gândește un director de creație, cum să (nu) îți scrii CV-ul.
Dacă ești deja creativ cu experiență (felicitări!), probabil că știi mare parte dintre tips&tricks, dar s-ar putea să te intereseze ce-am mai învățat prin Australia. Și sunt ceva șanse să te amuze poveștile din agenții.
Dacă eşti la Strategie sau Client Service, s-ar putea să afli ce îi ajută pe creativi, ce îi impresionează pe clienți, ce face o campanie să fie cel puțin bună.
Dacă eşti într-un departament de marketing, vei găsi insight-uri interesante din mintea creativilor. Vei afla ce îi motivează pe oamenii de agenție, ce obstacole întâmpină și ce configurație astrală ajută ca unele proiecte să atingă cerul iar altele să rămână în praful mediocrității.