Ce spune lumea

Am citit undeva că focus group-urile ar fi foarte utile. Așa că am oprit la întâmplare niște oameni pe stradă, le-am citit cu intonație toată cartea (a durat de fiecare dată o zi, dar am avut senvișuri) și i-am întrebat ce părere au. Iată ce au spus:

Aneta Bogdan, FCIM Chartered Marketer, Managing Partner Brandient

Îmi asum și semnez următoarea afirmație: Liviu David, aka Davide, este top trei profesioniști în industria de advertising locală, în ultimii 25 de ani – cu tot respectul cuvenit celorlalți care au trudit și au aspirat la o astfel de poziție.

Ce e atât de special la Davide?

În primul rand – talentul educat, într-o profesie unde de obicei întâlnești fie doar talent, fie doar educație, fie… doar impostură (dar asta se întâmplă în orice profesie!). Prin talent educat vreau să spun că Doamne-Doamne i-a dat lui Davide talentul rar de a scrie excepțional și de a desena deopotrivă – dar și mintea și înțelepciunea ca să înțeleagă cum să le folosească (și cum să nu).

În al doilea rând, Davide este indisputabil atât de diferit în creațiile sale, încât cuvântul „autentic” este prea sărac pentru a-i defini lucrările.

Iar în al treilea – Davide posedă o combinație insuportabilă de naivitate, caracter și bunătate umană, ceea ce l-a facut un fel de “ciudat” într-o industrie cu excedent de assholes (excuse my French).

De ce să îi citim cartea?

Fiindcă este cel mai bun manual de old school / no bullshit / best practice în publicitate, scris în limba română de un practician pursânge. Plus că este remarcabil scrisă – ca (aproape) toate reclamele create de Davide! Plus-plus că debordează de umor și de cazuri reale și celebre de pe la noi.

Atracția noastră, a est-europenilor, pentru celebrii Madmen din advertising este îndreptățită: ei au inventat meseria asta, și îi tot cităm – Ogilvy a zis, Leo Burnett a dres etc. Cred însă că unii dintre noi, cum ar fi Davide, respectând toate proporțiile, și-au câștigat dreptul de a fi citați.  Astfel că închei cu un citat pur Davide: “Închide gura și lasă munca ta să vorbească.”

 

Mirela Bosoi,  Head of Brand & Communication, Orange

Pauza de Publicitate este povestea  primei generații de publicitari, cu bune și cu rele, dar cu siguranță o poveste de succes care merita și era timpul să fie spusă. Și nu cred că era cineva mai potrivit să o facă, decât Liviu David.

Dincolo de nostalgia pe care mi-a trezit-o, Liviu mi-a demonstrat că este nu numai un copywriter de excepție ci și un povestitor talentat care abordează cu multă sinceritate aspectele placute și mai puțin plăcute ale publicității ultimilor 25 de ani.

Pauza de Publicitate este o carte serioasă scrisă cu mult umor. Este o carte despre pasiune și sacrificii, despre frustrările și frământările unei industrii iubite și urâte deopotrivă, dar mai ales este o carte despre lecțiile învățate, o colecție de sfaturi practice extrem de utile pentru oricine aspiră la o carieră în publicitate.

Imagini pentru dan mocanu

Dan Mocanu, Arhitect de Inovație

Am citit Pauza de Publicitate în calitate de client al industriei de publicitate și de consultant de business pentru industria publicității.

Pentru mine cartea este un “state shifter” instant, este mai rapid ca vinul și țuica, mă teleportează în lumea imaginației cu rost. Mă binedispune prin umorul stării de fapt și prin puterea lui Liviu de a surprinde realitatea așa cum este ea pentru toți cei implicați într-un proces media, de la clientul intern dintr-o corporație până la un membru oarecare din public. El spune “pe șleau” cum stau lucrurile, fără zorzoane și împachetări, și fără “să dea bine”.

Sunt surprins că Liviu, ca și mine în activitatea mea de creație în domeniul strategiei, ne lovim de aceleași dificultăți în relația cu clienții. Clienții vor să se diferențieze și să fie auziți de public, dar sunt implicați într-un proces creativ pe care nu îl înțeleg și nu îl pot aprecia. De ce? Nu din rea voință, ci pentru că nu suntem obișnuiți să fim arhitecții unui concept. Venim “la masa pusă”, cineva a făcut arhitectura casei sau a biroului, cineva a făcut arhitectura mașinii pe care o conducem, a telefonului, a mobilei, a școlii etc. și atunci nu ne dăm seama ce presupune să creăm ceva de la zero. Ce presupune procesul de creație.

Liviu reușește în această carte să creeze o punte între cele două lumi: a artistului (arhitect de valoare) și a clientului (consumator de valoare). El reușește să capteze cu compasiune paradigma și dilemele existențiale ale amandurora. Este un manual de principii de design pentru ambele lumi. “Pauza de Publicitate” este o lucrare de referință pentru toți profesioniștii implicați în media și pentru clienți. Este o lectură obligatorie pentru oricine dorește să se implice cu “creativii” și pentru oricine dorește să devină “creativ”. Este o lucrare relevantă atât pentru cei la început de drum – să pornească cu o viziune corectă, cât și pentru cei mai avansați – să se readucă pe calea cea bună când au sucombat procesului de gestionare a creației și au uitat de ei ca artiști.

Mulțumesc Liviu!

 

Marta Ușurelu, Redactor Șef Biz

“Dacă mă lupt cu tine, clientule, e pentru că îmi pasă. Când n-o să-mi mai pese, o să cedez mai ușor. Când voi ceda prea ușor, însă, vei plăti un profesionist să lucreze după dictare.”

Aceasta este esența definiției unui bun creativ și cea mai bună descriere a lui Liviu David. Așa cum îl cunosc și mă bucur că am avut șansa să lucrăm împreună pentru câteva campanii memorabile!

“Pauza de publicitate” este ca o lecție practică. O carte scrisă cu asumare și cu multă ironie, de care industria de publicitate are mare nevoie.

Este exact ceea ce am apreciat întotdeauna la Liviu: știe să te facă să înțelegi publicitatea și te pune să gândești! Povestind despre experiențele și poveștile personale, împletite cu studii de caz despre câteva dintre cele mai puternice campanii, Liviu reușește să umanizeze publicitatea și creativii.

Ne arată cât de mult așteptăm să primim fără să dăm nimic, cum gândesc oamenii care lucrează în industrie, clienții, dar și publicul. Punctează cum poate o agenție să muncească perfect degeaba dacă face campanii frumoase și memorabile, dar nu rezolvă problema clientului, sau cum un creativ cu adevărat bun poate face ceva genial indiferent de mărimea proiectului.

Vă invit să savurați povești spumoase despre începuturile publicității în România. Să vedeți o altă față a industriei de marketing și publicitate într-o carte care spune adevăruri incomode, dar atât de necesare.

Vă provoc să descoperiți o carte care știe să vă deschidă ochii și mintea.

 

Imagini pentru oana cociasu

Oana Cociașu, M.D., Managing Partner Medic One

Dupa cum mi-a prevestit Davide în dedicația de pe prima pagină, mi-au apărut manifestări neplăcute la administrarea acestei cărți: nostalgie (am retrăit primii mei ani în publicitate în echipa D’Arcy), dependență (iată-mă-s, după 25 de ani de agățat stetoscopul în cui, tot în publicitate) ți alergie la bullshit (multumesc Davide că ai prins atât de frumos toate frustrările, enervările, fariseismul și fățărnicia pe care le cam întâlnim în această industrie).

Liviu a scris această carte cu har și așa cum este el: cu umor, seriozitate, profunzime, atenție la detaliu și sinceritate, cu mult drag de oameni, cu atenție față de puterea cuvântului și cu un respect molipsitor față de meseria lui.

Aș prescrie cartea asta atât pentru juniori – îi  ghidează ca un coach foarte înțelept, abil și bine pregătit, cât si pentru seniori– ne aduce aminte de unde am plecat, ce-am facut bine sau nu și de ce am ajuns aici.

Așa că: ‘’Great  job, kiddo ! keep up the good work !!” – nu ne poți lăsa cu ochii-n soare după episodul-pilot !!

 

Alin Mărghidanu, Creative Director Kubis Interactive

Fiind genul norocos, l-am cunoscut pe Davide probabil în cel mai bun moment pentru mine, adică exact când deschideam ochii în publicitate. Un om care te învăța lucruri fără să predice nimic și care avea neobișnuitul dar de a te pune pe gânduri. Iar asta se întâmpla și atunci când auzeai o idee de-a lui, și atunci când îți vorbea despre o idee de-a ta. Mă bucur să descopăr acum, la vreo 17 ani distanță, că acest dar i-a rămas intact, pentru că fix asta face și “Pauza de publicitate”: te pune pe gânduri și dacă ești junior abia intrat în agenție, și daca ești senior și ai senzația că publicitate ca tine mai fac doar vreo doi inși în lume dintre care unul e Droga.

Îmi place “Pauza de publicitate” pentru că nu este doar o incursiune în lumea publicității, ci și o incursiune în lumea aia complicată și plină de nu-uri a creativului. Că este scrisă sincer, uman și fără greutatea literei de lege. Și imi mai place pentru că are un capitol întreg dedicat agenției D’Arcy care a fost pentru publicitatea noastră cam ce a fost Brazilia ’82 pentru fotbal. Și dacă tot am alunecat pe panta comparațiilor cu iz istoric, mă bucur să avem și noi un “Hey, Whipple, Squeeze This!” al nostru.

 

Imagini pentru anca rarau

Anca Rarău, EMBA, Managing Partner Brandocracy

Pauza de Publicitate este cartea pe care și-ar fi dorit-o oamenii de marketing și comunicare încă din facultate și, bineînțeles, când au intrat “în tranșee” sau în cockpit-ul de marketing al companiilor din România.

Cu Liviu David am lucrat mulți ani și este creativul meu preferat, nu numai pentru talentul cu care e înzestrat, dar mai ales pentru că întotdeauna am avut certitudinea că există un dialog real cu el, pentru că știe să asculte, dar și să te contrazică vehement, când e cazul, cu argumente care stau bine în picioare. Și, cel mai bine știe să ticluiască strategia vorbelor bine spuse, să vină cu încă o idee genială, fix atunci când deja toată lumea e fericită cu ce a ieșit din creație…

În cartea-manual Pauza de Publicitate – care surprinde foarte bine și perspectiva experienței internaționale a lui Liviu David – găsim structură, explicații și detalieri de termeni, un fir logic al relației client-agenție. In plus, prin exemplele pe care le aduce în discuție, într-un stil energic, cu mult umor și realism, găsim și o foarte aplicată și autentică lecție despre cum gândim în diferitele momente ale deciziilor și ce butoane poți accesa pentru a face diferența cu adevărat, pentru a avea campanii cu rezultate. Citind cele scrise de Liviu, mulți pot învăța, unii pot aprofunda “materia”, iar alții vor recapitula.

Pauza de Publicitate a lui Liviu David este exact ce trebuie ca să înțelegi “cum se face” și să te îndrăgostești (eventual, din nou) de reclamele bine făcute, de campaniile care aduc eficiență pentru business.